Fot

Foten har en nyckelfunktion för hållning och människans förmåga att stå, gå och springa. Strukturella förändringar i foten leder ofta till överbelastning i knä, höfter och ryggrad.


Vid 20 års ålder är det ungefär 80% av befolkningen som har fotproblem. Ofta har man inga symptom men störningen i foten orsakar ändå en obalans till knä, höft och ryggrad vilket med tiden leder till överbelastning i knä, höft och ryggrad. Överbelastningen kan leda till att ledbrosket påfrestas på felaktigt sätt och börjar ge smärtor.  Foten har därför en nyckelfunktion för människans hållning.

Kiropraktisk forskning visar att fotbesvär är en av de 20 vanligaste anledningarna till att patienter i åldern 65-74 år söker vård hos kiropraktor.

Den kiropraktiska studien visa också sambandet mellan olika sorters skor och smärtor i olika delar av fötterna. Man kunde konstatera en minskad risk att drabbas av smärta i bakre delena av foten hos personer som använt fotriktiga skor jämfört med personer som använt skor med hård gummisula eller höga klackar. För smärta i  mellersta eller främre delen av foten sågs inga samband.

När vi undersöker foten börjar kiropraktorn att undersöka hela foten. Kiropraktorn börjar med att titta på foten med patienten i stående bakifrån.

Kiropraktorn bedömer utseendet av hälen och hälsenan. Hur bred är hälsenan och vilken vinkel har hälsenan. Är den rak eller sned.  Nästa detalj när man undersöker foten är om man belastar foten symmetriskt och vilken höjd hålfoten har. För att undersöka hålfoten kan man placera ett finger under hålfoten.

Är höjden olika kan det påverka att bäckenet blir snett. Patienten kan då lägga vikten på utsidan av foten. Förbättras bäckenets lutning kan det indikera på att foten är delaktig i bäckenets snedhet/lutning.

Det vanligaste problemet med fötter kallas pronation (plattfot), det betyder att fotvalvet (hålfoten) har sjunkit ihop. Detta kan lätt korrigeras med ett hålfotsinlägg. Det finns två alternativ. Man kan prova att köpa ett på t ex Stadium eller att gjuta ett som är bättre anpassat till personens fötter som i vissa fall kan ha olika utseende.